
Rusza Jadłodzielnia przy MOPR
W Jadłodzielni każdy z nas może zostawić produkty, które sam mógłby zjeść i chciałby dostać. Punkt będzie czynny całodobowo i jest monitorowany.
W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafka na suche i długoterminowe produkty.
Do Jadłodzielni można przynosić produkty oznaczone datą minimalnej trwałości – najlepiej spożyć do” (określenie, „należy spożyć do” wskazuje nam, do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
- wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, z naklejonym opisem i datą wykonania produktu.
Natomiast nie należy przynosić do Jadłodzielni:
- surowego mięsa,
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów mrożonych,
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności,
- produkty z oznakami popsucia, (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczko, obecność pleśni, nadgnicia),
- alkoholu.
Mamy nadzieję, że mieszkańcy Ostrołęki otworzą swoje serca na potrzeby innych, z chęcią i zrozumieniem włączą się z tę akcję.